≡ Menu

Paradattacken

Satt igår och tittade på den statliga afghanska TV-kanalen RTA (Radio Television Afghanistan) där en glad president Hamid Karzai sticker ut huvudet från en amerikansk Humwee jeep och vinkar glatt till åskådarna. Vad han inte känner till att han snart skall utsättas för ett attentat.
Presidenten sätter sig vid VIP podiet bredvid “Marshal” Fahim den mycket alkoholiserade före detta försvarsministern på sin högra sida. På den vänstra sitter den gamle och “vise” Hazrat Mujadidi. Afghanistans försvarsminister sätter sig tydligt en bra bit ifrån presidenten, kanske en markering om var han håller sig till Fahim.

Efter nationalsången börjar det höras skottsalvor från okänt håll. Man ser på TV-skärmen att två personer viker sig och landar till marken. Helt plötsligt bryts sändningarna och kanalen börjar spela musikvideor.
Senare får man se några bilder på uppklädda soldater som springer som galna höns åt alla möjliga håll.
Det visar sig senare att en högt uppsatt parlamentariker som sitter i “Wolesy Jirga” med namnet Fazel Rahman Chamkani dött i attentatet (10-barns far från Paktia). Sedan går uppgifterna i sär om hur många andra har dött. Vissar säger att tre personer dog varav ett barn och andra säger att bara Fazel Rahman fick sätta livet till vid paraden.
Chamkani
– Fazel Rahman Chamkani från Paktia

Vilka var attentatsmännen? När jag bytte TV-kanal till Al-Jazeera hörde jag en telefonkonferens med Shukria Barakzai som var helt säker på att attacken inte hade utförts av Talibaner utan var planerad av Norra Alliansen som har gjort liknande attacker tidigare. Hon menade på Talibaner inte skulle skjuta mot en folkmassa helt utan vidare utan att de hellre skulle spränga sig i luften. Det passade helt enkelt inte in på deras mönster. Att Gulbudin Hekmatyar tog på sig skulden visar ytterligare på att det inte kan ha varit talibaner. Barakzai framförde att presidenten är omgiven av krafter som vill störta och skämma ut honom inför hela världen.
Som argument att det var de gamla krigsherrarna som låg bakom attentatet framförde hon att vid attentatet flydde alla hals över huvudet och presidenten drogs snabbt undan medan krigsherrarna stod kvar på VIP läktaren och såg förnöjt på hela händelseförloppet utan att ta skydd.

Shukria Barakzai
– Shukria Barakzai

Norra alliansen sitter i en situation där de både äter ur kakan och spyr ut den samtidigt. De har höga poster och sitter i regeringens alla länkpositioner men motarbetar samtidigt regeringen och staten.
Har ni någonsin hört talats om en styrande regering som är opposition till sig själva?
Hamid Karzai måste kasta ut dessa skurkar och lämna ut dem till Haagtribunalen så att vi kan får tillbaka stabilitet i Afghanistan. Dessa immigranter spelar för andra stater så som Iran, Ryssland och Pakistan. Börja med General Dostum (Uzbek), Karim Khalili (Iranier), Burhanuddin Rabbani (Tajik), Sayaf (Wahabitisk arab). Görs inget mot dessa dårar kommer freden aldrig att komma till Afghanistan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.