≡ Menu

Gerillakrigsföring inne i Kabul

Talibaner börjar synas allt mer runtomkring samt nu senast inne i huvudstaden Kabul.
För några dagar sedan tog de på sig ansvaret för attentatet mot paraden och nu i natt har kraftiga strider pågått inne i Kabul.

Ett antal talibansoldater har tydligen trängt sig in i ett hus och skjutit en kvinna och en flicka för bunkrat sig för att därifrån skjuta mot polismän som omringat huset.

Talibaner i ett hus i Kabul
– Rester av det hus där Talibaner sköt mot polismän i Kabul

Totalt skall sju personer ha avlidit men den siffran varierar beroende på vem man frågar.
Talibanernas talesman hävdar att man skjutit 20 polismän och att endast fyra av deras Talibansoldater har stupat.

Det oroväckande är att Talibaner numera har flyttat sin frontlinje in till Kabul. Jag har tidigare skrivit om att de befinner sig runt 30 minuter från Kabul. Nu ser vi att de på kort tid genomfört flera operationer inne i Kabul.

Att det är omöjligt att kontrollera infarterna till Kabul är redan givet då Talibaner växt upp i krig och är kanske världens bästa gerillakrigare. Läget kan bara bli värre om det nu inte sker något politiskt som möjliggör en dialog med motparten.
Detta är heller inte lätt då man inte kan identifiera sin motståndare och vem som leder denna armé. Man kanske skall börja vända sig till Pakistan för att hitta roten till det okända?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

{ 1 comment… add one }
  • Avfuktare Vind Krypgrund November 22, 2008, 10:20 am

    Dialog i all ära men vad skall de egentligen tala om? Skillnaden mellan en önskan om fredlig demokrati och hårdför teokrati är ju så stor att det knappast går att fantisera ihop en kompromiss.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.