≡ Menu

Kampen i Afghanistan redan förlorad

ISAF – Självmordsattackerna i Afghanistan har ökat markant

Att döma av utvecklingen i Afghanistan de senaste åren pekar mot att kampen redan är förlorad. I skrivande stund är en tredjedel av landet isolerad och styrs av ”Talibanerna”. Läget är så pass illa att det numera inte är riskfritt att resa från huvudstaden Kabul till Wardak provinsen som ligger en halvtimmes bilfärd från Kabul.

Nu har även Lord Paddy Ashdown, tidigare representant FN med ansvarsområde Bosnien gått ut och varnat för situationen I Afghanistan. Han menar att ”ett misslyckande av NATO i Afghanistan kan ha mycket större återverkan än förlusten i Irak.
Detta kan jag förstå då Afghanistan ligger i centralasien med länder som är antingen i uppror eller där risk för kollaps är påtaglig.

Lord Ashdown menare vidare på att “vissa människor refererar till Första och Andra Världskriget som ett Europeisk civilt krig och ett liknande regionalt civilt krig kan initieras av ett misslyckande i Afghanistan”.

Oroligheter i Pakistan ligger närmast konflikten i Afghanistan och det är uppenbart att det är samma krafter som verkar i dessa två länder. Risken att detta skall eskalera är påtaglig då situationen i de södra regionerna av Afghanistan har helt eller delvis varit avskurna och någon förbättring av levnadsstandarden har inte synts till. All hjälp som den utländska invasionen pumpat in i Afghanistan har fokuserats på de norra provinserna i Afghanistan.

Ilskan och frustationen är befogad hos Afghanerna i resterande Afghanistan och detta skapar en situation som påminner mycket om tiden då talibanerna tog makten i Afghanistan. Missnöje med centralmakten och dess frånvaro i södra Afghanistan innebär att befolkningen stödjer och sympatiserar med ”De Nya Talibanerna”.

Anledningen till att jag skriver ”De Nya Talibanerna” är att denna grupp ter sig lite annorlunda än de forna Talibanerna. ”De Nya Talibanerna” är inte lika konservativa och extrema som sina forna ”kamrater”. De har tagit till sig den nya teknologin och har inte på samma sätt anammat ”Sharia lagarna” som de gamla Talibanerna.
Förmodligen har de lärt sig av sin misstag. Än är det svårt att se om Talibanerna har någon direkt ledning då gruppen fortfarande är löst sammansatt. Det är en mängd olika grupper som härjar i de olika provinserna och det är svårt att sia om de har några gemensamma nämnare eller ledning.

En sak som de har gemensamt är att de vill köra ut invasionsmakten och avsätta gamla krigsherrar som sitter på makten i Kabul. Afghanistans befolkning har fått nog av att kränkas av de utländska trupperna och deras arrogans.

Andra bloggar om: , , , ,

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.