≡ Menu

Det ser mörkt ut för Afghanistan!

Igår fick jag ett samtal mitt i natten från Helmand provinsen där släktingar ville veta om fastan skulle infalla på onsdag eller på torsdag?
Jag framförde att han som befinner sig i ett muslimskt land borde väl veta bättre men sorgligt nog så är de så isolerade att ingen information når fram till dem. Jag frågade varför han ringde mitt i natten och varför han inte sov? Det visade sig att det pågick kraftiga strider i området mellan Talibaner och USA’s allierade och allt oväsen gjorde att han inte kunde få en blund.

Tyvärr sätts allt fokus på huvudstaden där det råder någorlunda stabilitet men i resten av landet sjuder det och dagliga attacker och regelrätt gerillakrigsföring förs i princip i hela landet.

Läste för en lite stund sedan att finska trupper i norra Afghanistan hade attackerats. Stödet för Talibaner börjar öka på nytt och deras spridning har nu alltså nått till de norra delarna av Afghanistan. Detta innebär att de sporadiska attackerna mot de nordiska trupperna kommer att eskalera och så som utvecklingen ser ut kommer detta sannolikt medföra allt fler dödsoffer för de svenska trupperna.

Världsamfundet måste sätta större press på regeringen i Kabul och se till att man stoppar korruptionen och att man gör upp med de gamla krigsherrarna och bestraffar de för deras illdåd. För nu råder djungelns lag och krigsherrar som Rabbani, Dostum, Fahim med flera har skapat en stat i stat samhälle. De står utanför lagen och regeringen och dess tjänstemän ser på medans dessa rövare får härja fritt.

Man har skapat en martyr av en krigsherre som Ahmad Shah Massod som är ansvarig för tusentals liv och som är känd för att ha plundrat både sin provins och provinserna runt om kring på dess rikedomar. Helt plötslig så håller man stora cermonier runt om i Afghanistan till minnet av denna massmördare. För jag vet att Afghanistans befolkning tar illa upp vid sig för att man helt plötslig hyllar en man som är ansvarig för deras släktingars och familjers död. Hur kan man ena landet när presiden Hamid Karzai gråter vid minnescermonin av Ahmad Shah Massods död? Helt förkastligt.

Det ser mörkt ut för Afghanistan!

Andra bloggar om: , , , , ,

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.