≡ Menu

Norska soldater till Afghanistan

Norge kommer att skicka 150 specialsoldater till Afghanistan, trots tidigare oenighet i regeringen. Soldaterna ska baseras i Kabul, och får inte skickas ut på andra uppdrag utan att Nato först frågar om lov./TT

Det skall bli intressant att se de norska reaktionerna när soldaterna väl placeras om i de södra regionerna av landet. Att redan nu hävda att man inte tillåter den norska truppen att skickas till söder blir frågan gällande varför man skickar truppen överhuvud taget mer intressant. Är det ett symbolisk gest? Vad har man för avsikter att skicka sina trupper enbart till Kabul där det är landets lugnaste samt trupptätaste stad.

Regjeringen har bestemt at de norske spesialstyrkene skal være stasjonert i Kabul-regionen og «ikke i noen annen del av landet, herunder i sør». Det blir dermed lagt en geografisk begrensning på styrkene.

Scheffer og NATOs militære ledelse har gjentatte ganger bedt medlemsland om å oppheve slike begrensninger på deres soldater i Afghanistan, fordi det gir mindre fleksibilitet.

– Prinsipielt er vi imot alle begrensninger, men vi forstår godt betingelsene for den norske regjeringens beslutning, sier Appathurai.

Jag anser att man inte skall skicka trupper alls om man redan nu bestämt sig för att stationera dem i Kabul. Där gör de ingen nytta. Skicka dem till områden som är laglösa och till provinser som är i akut behov av säkerhet.

Andra bloggar om: , , , ,

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.