≡ Menu

Hälften av biståndet till Afghanistan stjäls – Om inte mer

Läste häromdagen i Göteborgs-Posten om att biståndet stjäls av några högt uppsatta tjänstemän.
Jag har ju tidigare skrivit om hur utbred korruptionen är och det finns personer som bara för ett par år sedan inte ens ägde ett hus som nu äger upp till halva huvudstaden.

Hälften av all hjälp till återuppbyggnaden av Afghanistan stjäls. Polismän och stamledare pekas ut som de skyldiga bakom förskingringen.
I förra veckan meddelade USA och EU att de ska ge ytterligare nästan 100 miljarder kronor i bistånd till Afghanistan. Drygt 20 miljarder är öronmärkta till återuppbyggnaden, resten ska gå till polis och armé. Enbart USA har tidigare skänkt närmare 250 miljarder kronor till Afghanistan efter invasionen hösten 2001.
Men hur mycket av pengarna når fram till dem som behöver hjälpen – afghanerna?
Enligt den brittiska tidningen Sunday Telegraph uppskattar försvarsdepartementen i USA och Storbritannien svinnet till omkring 50 procent. I flera fall har pengar som öronmärkts för en speciell landsdel försvunnit helt och hållet.
Svartmålning
Utskott i den amerikanska kongressen fick i december en rapport från försvars- och utrikesdepartementen. Där utmålades den afghanska poliskåren som så korrumperad att den i stort sett saknar effektivitet.
En tjänsteman vid försvarsdepartementet säger att polischefer har stulit och sålt mer än hälften av den utrustning som poliskåren fått av USA – bland annat tusentals bilar och lastbilar.
Enligt de Nato-styrkor som är verksamma i södra Afghanistan finns ofta polismän och stamledare i främsta ledet när bistånd delas ut – i en del fall även ledare för lokala moskéer. De anklagas för att stjäla varorna, bland annat byggnadsmaterial och bränsle, och sedan sälja dem på marknaderna.
– När soldaterna kom hit delade de ut saker till de rika. Åldermännen behöll det och vi fick ingenting, säger en ung man i trakten av Kandahar till Sunday Telegraph.
Tidningen skriver att Natos befälhavare i södra Afghanistan är mycket oroade av korruptionens omfattning. Men de har ändå valt att fortsätta dela ut bistånd i hopp om att på sikt vinna befolkningens förtroende och kunna förbättra säkerheten – mycket av biståndet har som tydligt politiskt syfte att få afghanerna att ta avstånd från talibanerna.
Ett polisbefäl i Kandahar-provinsen berättar hur han försökt övertyga stamledarna att hjälpen inte var avsedd för dem själva. Men de hade svårt att förstå att biståndet inte var till för att rusta upp deras egna hem utan för att hjälpa deras byar.
Den brittiska konservativa oppositionens talesman i försvarsfrågor, Liam Fox, säger till tidningen att han på plats har studerat effekterna av den afghanska korruptionen.
– Korruptionen växer och den börjar i toppen, bland de högsta statliga tjänstemännen. Det gör det ännu svårare att få hjälpen till återuppbyggnaden att fungera.

Andra bloggar om: , , , ,

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.