≡ Menu

Sverige ut ur Afghanistan!

Sverige ut ur Afghanistan

Under slutet av 70-talet bildades Svenska Afghanistankommittén med banderoller där det stod ”Sovjet ut ur Afghanistan”. Under ett seminarium den 23 november 2006 som gick under rubriken ”Krig i Afghanistan” samlades ett par hundra åskådare för att lyssna på den senaste tidens utvecklig i Afghanistan. På väg in till hörsalen såg jag en person som var från ”Folket i bild” hålla en banderoll med texten ”Sverige ut ur Afghanistan”.

Bengt Kristiansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén berättade först om utvecklingen i Afghanistan samt hur läget hade förändrat sig efter talibanernas fall. Hur oroligheterna ökade dag för dag samt att ISAF har börjat te sig mer som USA och använder samma metoder under NATO’s ledning vilket gör det svårt för afghaner att särskilja de olika trupperna. Detta gör jobbet svårt för de svenska trupperna stationerade i norra Afghanistan genom att de kan betraktas som krigförande trupper och därmed utsättas för större fara.

Mycket av debatten i slutet av seminariet handlade just om huruvida Sverige skulle skicka fler trupper till Afghanistan eller inte. Vill Afghanerna ha fler trupper från utlandet? Bengt svarade med att Afghaner vill ha fler fredbevarande trupper men att de skall under FN’s mandat inte ägna sig åt aktivt krigförande aktiviteter, utan vara mer för att skapa säkerhet och stabilitet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

{ 4 comments… add one }
 • Tlaxcala March 9, 2007, 5:54 am

  ”Sverige ut ur Afghanistan!”
  Fausto Giudice, 2 mars 2007
  Översatt av Anders Jungnell
  Vilka, bland dem som liksom jag gick på Stockholms gator i skiftet mellan 60- och 70-tal och skanderade ”USA ut ur Vietnam, Laos och Kambodja!”, skulle kunnat tro att våra efterföljare bland kommande generationer skulle gå ut på gatorna 40 år senare och skrika ”Sverige ut ur Afghanistan!”?
  Den svenska ungdomen är inte där ännu – att gå ut och kräva att de svenska soldaterna dras bort från Mazar-i-Sharaf – men det lär inte dröja länge. Men vår ungdoms slagord kräver en viss översyn. I vår globaliserade värld måste vi ropa: ”Danmark, ut ur Irak!”. ”Nepal, ut ur Haiti!”. ”Fiji, ut ur Kongo!”, inte att förglömma ”Etiopien, ut ur Somalia!”.
  Det finns 250 svenska soldater i Afghanistan. Det är nu fråga om att öka deras antal. Fredrik Reinfeldts fyrpartikoalition – Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – har övertagit frågan från den tidigare s-regeringen. Den socialdemokratiska, och kristna, försvarsministern Leni Björklund väckte uppseende när hon, efter nepotismanklagelser utan påföljd, skrev under ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien.
  Läs forts. på http://www.tlaxcala.es/pp.asp?reference=2187&lg=sv

 • Oskar April 25, 2007, 8:03 am

  Vad menar du med att Sverige ska ut ur Afghanistan?

  Sverige gör ett mycket bra jobb där nere med att underhålla freden. Min bror har varit FN soldat i Afghanistan och kommer hem idag. Han gjorde FN tjänst som sjukvårdare. under ett flertal bil olyckor har han agerat snabbt och lyckats rädda många liv. Jag tror man måste ha varit där för att veta att det behövs folk i Afghanistan.

 • patriot July 26, 2007, 2:32 am

  du menar v

 • Narges Mohabbat September 6, 2007, 6:18 pm

  hej… mitt namn är Narges Mohabbat och jag är själv från afganistan 🙂 och jag tycker att ni sa hjälpa mer afganistan för det e en fattigt land och skulle det bli beträ där så kanske det skulle va jätte bra för att vi behöver mkt hjälp där 🙂 och tack sverige för ni hjälper afganistan jätte mkt 🙂
  MVH NARGES MOHABBAT FRÅN LANDSKRONA I SKÅNE..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.