≡ Menu

Pakistanskt spel avslöjat

Talibaner

Asia News International skrev en artikel igår som besannade mina misstankar mot Pakistans inflytande över Talibaner. Det var efter ett möte som Pervez Musharraf hade med Indien där Musharraf hoppades på att stationera ut fler trupper utöver de 80 000 som redan finns längs gränsen mot Afghanistan. Han känner sig nöjd med att ha försökt övertala USA, Storbritannien och NATO att dra sig ur Afghanistan vilket skulle göra det möjligt för honom att försöka ”samtala” med Talibaner. Målet är att försöka skapa ”strategisk djup” i regionen. Fokusen ligger på mist sex provinser som man önskar kontrollera genom sina ”handgjorda” Talibaner.Provinserna är Kandahar, Helmand, Zabul, Paktiya, Paktika och Nangarhar – alla dessa gränsar mot Pakistan. Symboliskt skulle dessa provinser fortfarande tillhöra en del av Afghanistan men den faktiska kontrollen skulle ligga hos Pakistan genom just Talibaner. Tidigare har ju Pakistan tonat ner dess försök att göra Durran Linjen en mer permanent gräns mellan Afghanistan och Pakistan. Det ligger som sagt ett strategiskt spel bakom detta.

President Karzai som kommer att befinna sig i New Delhi i slutet av denna vecka kommer säkerligen att ta upp problemet med regeringen i Indien. Detta sticker självfallet Pakistan i ögonen. Indien som satsat 650 miljoner dollar för återuppbyggnaden av Afghanistan är mycket uppskattat av Afghanistan men de måste göra mer än så för att återvinna sina traditionella allierade Pashtunerna. Indien har i praktiken inga projekt i de Pashtunska områdena av Afghanistan medan Pakistans Inter Service Intelligence (ISI) har haft fullt upp i just dessa områden.

Efter att ha legat lågt en tid och verka ”seriöst” hjälpa Amerikanerna med deras kamp mot terroristerna har de i bakgrunden gett näring åt Talibanerna. Talibanernas operationer djupt inne i Afghanistan har börjat få effekt på flera länder som har sina trupper i Afghanistan. På grund av stigande förluster har den Brittiske generalen Sir Richard Dannatt begärt att dra tillbaka sina soldater. Samma linje börjar även andra följa så som Kanada, Frankrike, Turkiet och Italien. Fem NATO generaler har uppmanat sina regeringar att vara mer tuff mot Pakistan då de uppenbarligen har sett Pakistans spel i regionen.

En sak är klar, Pakistan måste förstå att styra över Pashtunerna är som att rida på en tiger. Pashtunerna har aldrig historiskt accepterat andras dominans och kommer troligen inte heller att tillåta Pakistan att styra över dem mycket länge till. Pakistan måste förstå att nästa steg av Talibaniseringen kommer sannolikt att drabba Pakistan själv. Kan Musharraf stoppa det?
Andra bloggar om: , , , ,

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.